bolu halı yıkama,boludaki halı yikamacilar,boluda halı yıkama,bolu merkez hali yikama,hali yıkamacılar,bolu stor yikama,perde yikama dört mevsim halı yıkama,boluda hali yikama,bolu merkezdeki halicilar,bolu merkezdeki halı yıkamacılar,overlok
halı yıkama aşamaları
Dört mevsim halı yıkama fabrikasında halı yıkama süreçleri ve teknikleri sınıflandırılarak anlatılmıştır.
A-) Servis araçları ile evlerden alınan halılar, halı yıkama fabrikasına getirilir.
B-) Araçtan indirme esnasında el dokuma, yün, ipek vb gibi yöresel özelliklere sahip, farklı iplik ve boya kullanılarak yapılmış nitelikteki halılar ile overlok yapılacak halılar ayıklanarak başka başka bölgelere istiflenir.
Bunun nedeni bu tür halıların yıkama tekniğinin diğer halılardan farklı oluşudur.
C-) Birbirinden ayrıştırma işlemi gerçekleştikten sonra makina halısı yıkama prosesleri uygulama farklılıkları ile aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir.
1-Toz alma işlemi
Güçlü vakum makinası ile halılar tozlarından arındırılır.Eğer tozları alınmadan yıkama yapılırsa tozlar çamura dönüşüp halının mat görünmesine sebep olur.
D-)Doğru temizlik maddesi seçimi
Halı yıkamacılıkta çok önemli proseslerden bir tanesi de doğru halı şampuanı seçimidir. Üstün kaliteye ulaşmak için olmazsa olmaz unsurlardan biri olan halı yıkama şampuanlarında bulunması gereken özellikler lekeleri sökmesi ve kolay durulanıp halıda yapışkanlık bırakmamasıdır.
E-)Havuzda halıları ıslatma bizde yoktur
Birden fazla ve aynı haneye ait olmayan halıların aynı havuz içine alınarak bekletilmesidir.Bir çok uygulayıcı ise bu yöntemle kirlerin yumuşadığına inanmaktadır.Bizde havuzda halı ıslatma yoktur.
1-Otomatik halı yıkama makinaları ile fırçalama
Fırçalama tam otomatik makinalarla yapılır.Halıdaki çok kirli bölgelere yoğun fırçalama yaptırılarak kirlerin çıkması sağlanır.
F-)Durulama
İyice fırçalanan halılarda, kabaran kir ve pislikler durulama suyu ve fırçaların vasıtasıyla halıdan uzaklaştırılır.
G-)Sıkma
Halı yıkama sıkmadan olmaz. Yine çok önemli bir proses olan sıkma işlemi halı sıkma makinaları aracılığı ile gerçekleştirilir. Yukarıda anlatılan halı yıkama evrelerinden geçerek, sıkma aşamasına gelen halı 1500 - 2000 devir hızında dönen halı sıkma makinasının kromdan yapılmış paslanmaz özellikteki, iç tamburuna yerleştirilerek makinaya start verilir ve sıkma işlemi gerçekleştirilir.Halı sıkıldıktan sonra %90 suyundan arındırılmış olur.
H-)Asma
Halı sıkma makinasından çıkan halılar açılarak 22 ila 25 cm civarı aralıklı, asma demirlerine yerleştirilir. Halı yıkama atölyesinin üstü kapalı yanları hava sirkülâsyonuna uygun şekilde açık olan kısmında bulunması gereken ; bu asma demirlerine halılar içleri, yani basılan yerleri yüz yüze gelecek şekilde yerleştirme yapılır. Bu şekilde yıkama sonrası halı asmanın nedeni özenle yıkanmış halının çevredeki toz etkenlerine maruz kalmamasıdır.
I-)Toplama-kalite kontrol-hav alma-kokulama-ambalaj
Yıkandıktan sonra iyice kuruyan halılar, askılardan toplanıp kalite kontrol masası üzerine açılır. Yıkama sonrası üzerinde kalan iplik kırıntısı, saç kılı vb maddeler hav makinası ile alınır.Hav makinası aynı zamanda yıkama esnasında pısan tüylerin yeniden kabarıp yumuşamasını sağlar.
Üzerinde hiçbir yabancı madde bulunmadığı anlaşılan veya bu hale getirilen halı, genele hitap eden fresh bir koku ile parfümlenerek rulo halde sarılır.
Halı yıkamanın en son evresi olan ambalajlama işlemi tamamlanarak temizlik öyküsü tamamlanır ve halıların pırıl pırıl teslimatı gerçekleştirilir.
Tasarım ve Programlama: Omn Portal